Een snijplank schoonmaken: hoe pak je dat aan?
Tijdens het koken is het altijd belangrijk om schoon en hygiënisch te werken. Goed onderhouden en schoongemaakte keukenmaterialen, zoals keukenmessen, pannen en snijplanken, horen hier zeker bij. Dit betekent dat je de materialen na elk gebruik schoonmaakt, maar af en toe een extra grondige schoonmaakbeurt is voor snijplanken ook nodig. Sola legt je uit hoe je dit klusje aanpakt.
Waarom is het goed om je snijplank regelmatig schoon te maken?
Snijplanken worden in de keuken veelvuldig gebruikt. Tijdens dit gebruik zullen de messen kleine groefjes maken in het oppervlak van de snijplank. In deze groeven kunnen vervolgens bacteriën ontstaan die je met een standaard handwas of vaatwasprogramma niet goed kunt doden. Hierdoor krijgen de bacteriën kans om te groeien en kunnen ze uiteindelijk zelfs in je maaltijd terechtkomen. Om dat te voorkomen moet je jouw snijplanken eens in de zoveel tijd een extra grondige schoonmaakbeurt geven.
Zo vaak moet je jouw snijplank schoonmaken
Het grondig schoonmaken van jouw snijplank is niet na elk gebruik nodig. Een normale handwas of vaatwasprogramma is dan voldoende. Een extra grondige schoonmaakbeurt is eens in de twee tot vier maanden aan te raden. Zo houd jij je snijplanken goed schoon en kun je ze met een gerust hart blijven gebruiken.
Een plastic snijplank schoonmaken doe je zo
Hoe je een snijplank het beste de grondige schoonmaakbeurt kunt geven, hangt af van het materiaal van de snijplank. Een plastic snijplank schoonmaken vraagt dus om een andere aanpak dan een houten snijplank schoonmaken. Met onderstaand stappenplan kun je eenvoudig een kunststof snijplank schoonmaken.
1. Spoel de snijplank goed af
Het schoonmaken van een kunststof snijplank begint met het goed afspoelen van de snijplank. Dit kan gewoon onder de stromende kraan.
2. Neem de snijplank af met azijn
Nu gaan we de snijplank schoonmaken met azijn. Azijn is een goede ontsmetter en verwijdert bovendien vervelende geurtjes van de snijplank.
3. Laat de snijplank weken in verdund bleekwater
Om de snijplank nog verder te ontsmetten laat je de snijplank nu een tijdje weken in verdund bleekwater. Eventuele vlekken zullen hierdoor ook van de snijplank verdwijnen en bacteriën worden door het bleekwater gedood.
4. Droog de snijplank af en strooi zout over de plank
Droog de snijplank na het weken goed af en strooi een laagje zout over de kunststof snijplank.
5. Schrob met een halve citroen de snijplank
Vervolgens schrob je de snijplank met een halve citroen. Het citroenzuur dood eventueel overgebleven bacteriën en ruikt bovendien lekker fris. Met het zout op de plank schrob je eventueel vlekken weg.
6. (Optioneel) Bestrooi de snijplank met baking soda en azijn
In plaats van dat je de kunststof snijplank schoonmaakt met citroen en zout kun je ook kiezen voor baking soda en azijn. Deze combinatie zal gaan bubbelen, waarbij het vlekken verwijdert, bacteriën doodt en geurtjes laat verdwijnen. Laat het mengsel zo’n vijf minuten intrekken.
7. Spoel en droog de snijplank af
Nu hoef je de snijplank alleen nog maar goed af te drogen en de plank is weer helemaal klaar voor gebruik. Herhaal de grondige schoonmaakbeurt elke paar maanden.
Zo kun je een houten snijplank schoonmaken
Een houten snijplank schoonmaken vraagt om een iets andere aanpak dan het schoonmaken van een plastic snijplank. Met onderstaand stappenplan wordt jouw houten snijplank weer perfect schoon.
1. Smeer de snijplank in met witte azijn of citroensap
Een houten snijplank schoonmaken doe je met witte azijn of citroensap. Kies waarmee jij wilt werken en smeer de gehele snijplank met de witte azijn of het citroensap in.
2. Strooi zout over de houten snijplank
Strooi vervolgnes een laagje zout over de houten snijplank heen.
3. Gebruik keukenpapier om de azijn of het citroensap in de plank te smeren
Neem nu keukenpapier en smeer het mengsel van azijn of citroensap met het zout over de plank. Het zout zal over de plank schuren, waardoor het goed schoongemaakt wordt en vlekken zullen verdwijnen.
4. Wacht een kwartier
Laat het azijn of citroensap en het zout nu nog een kwartier op de houten snijplank zitten. Hierdoor kan het goed in de groeven van de plank doordringen en de bacteriën doden.
5. Spoel en droog de houten plank af
Nu hoef je de plank alleen nog goed af te spoelen en af te drogen en je bent klaar met het schoonmaken van de houten snijplank. Herhaal de schoonmaakbeurt regelmatig om altijd een brandschone snijplank te kunnen gebruiken.
Een snijplank onderhouden zorgt voor een langere levensduur
Om zolang mogelijk van je keukenaccessoires te kunnen genieten, is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je messensets en koksmessen regelmatig slijpt, maar ook dat je snijplanken af en toe aan een onderhoudsbeurt onderwerpt. Met name bij houten snijplanken is dit belangrijk. Door de houten snijplank na de grondige schoonmaakbeurt in te smeren met olie leg je een dun beschermlaagje over de plank heen. Ook zorgt de olie ervoor dat het hout van de plank niet uitdroogt. Zo blijft je snijplank in goede conditie.