• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Welke soorten messen worden gebruikt in de keuken?

In de keuken zijn goede messen onmisbaar. Keukenmessen zijn dan ook verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Al deze verschillende soorten messen hebben hun eigen beoogde gebruik. Door het juiste type mes te kiezen, maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. In dit artikel helpen wij jou met deze keuze.

De verschillende messen voor tijdens het koken

In de keuken kun je veel verschillende soorten keukenmessen gebruiken. Elk type mes heeft een eigen beoogd gebruik en is te herkennen aan een typisch uiterlijk en formaat. Welke soorten messen zijn er en wat zijn de beste messen voor bepaalde taakjes in de keuken? We zetten het op een rijtje.

Koksmes

Een koksmes is een veelgebruikt type mes in de keuken. Dit type mes heeft een lemmet met een lengte tussen de 15 en 35 centimeter, hoewel rond de 20 centimeter een ideale lengte is. Het lemmet is meestal zo’n 4 tot 5 centimeter hoog en het mes heeft een scherpe punt. Door de vorm van het lemmet is een koksmes ideaal voor het snijden van vlees, groenten en kruiden.

Santokumes

Een santokumes is een Japans koksmes. Net als een koksmes heeft het lemmet van een santokumes een ideale lengte van zo’n 20 centimeter. Het lemmet van het santokumes is wat minder rond dan dat van een koksmes. Hierdoor is de snijtechiek met een santokumes ook wat anders dan bij een koksmes. Een santokumes is erg geschikt voor het snijden van vlees, groenten, fruit en vis. Inkepingen aan de zijkant van het lemmet zorgen ervoor dat er geen eten aan het mes blijft plakken. Hierdoor wordt het eenvoudiger om dunne plakjes te snijden.

Broodmes

Een broodmes is, zoals de naam al zegt, vooral gemaakt om brood te snijden. Met de grote kartels snijdt het lange mes eenvoudig door de korst van brood heen. Ook kun je een broodmes goed gebruiken om door de harde schil van groenten of fruit te snijden. Een broodmes is te herkennen aan het lange lemmet met grote kartels en een afgeronde punt.

Vleesmes

Een vleesmes is een scherp mes dat gemaakt is voor het snijden van vlees. Een vleesmes heeft gemiddeld genomen een lemmet van zo’n 20 centimeter lang. Het lemmet is hiermee ongeveer even groot als dat van een koksmes. Het verschil zit echter in de breedte van het lemmet. Een vleesmes heeft een smal lemmet, zodat het vlees geen kans krijgt om aan het mes te blijven plakken.

Schilmes

Schilmessen zijn kleine, handzame messen speciaal gemaakt voor het schillen van aardappelen, groenten en fruit. Het lemmet is zo’n 5 tot 10 centimeter lang. Schilmessen zijn erg scherp, zodat er secuur geschild en gesneden kan worden.

Universeel mes

Een universeel mes is ideaal voor allerlei klusjes in de keuken. Snel wat fruit in plakjes snijden of toch wat groenten voor de lunch, het universele mes pak je er gemakkelijk even bij. Het mes heeft een lemmet van zo’n 13 centimeter en is hierdoor wat handzamer dan een groot koksmes. Dat maakt een universeel mes ook voor minder ervaren koks een fijn mes om te gebruiken.

Bewaar al jouw verschillende soorten keukenmessen in een messenblok

Nu je weet welke verschillende soorten keukenmessen er allemaal zijn en waar je de messen voor kunt gebruiken, geven we je graag nog een tip over het bewaren van de messen. Wij raden het aan om je messen altijd in een messenblok te bewaren. Dit heeft meerdere voordelen.

Allereerst is het veiliger om de verschillende messen in een messenblok te bewaren. De scherpe lemmets zitten stevig in het messenblok. Hierdoor is de kans dat je jezelf per ongeluk aan het mes snijdt een stuk kleiner dan als je de messen los in een keukenlade bewaart. Ook als je kleine kinderen hebt, kun je de messen in een messenblok veilig buiten het bereik van kleine vingertjes houden.

Een andere belangrijke reden om voor een messenblok te kiezen, is dat de messen in zo’n speciaal messenblok minder snel bot worden. Hier komen ze niet in aanraking met andere (metalen) keuken accessoires, waardoor de messen langer scherp blijven. Zo hoef jij de messen minder vaak te slijpen en gaan ze langer mee. Ook ziet een messenblok er stijlvol uit in je keuken en heb je de messen zo eenvoudig binnen handbereik tijdens het koken.


Ontdek overige keuken inspiratie