Poolse Paastaart/Mazurek Wielkanocny
Een leuk en lekker recept van een van onze collega’s. Er zijn diverse versies van maar dit is de meest simpele.
Maak eerst de karamel zodat deze een beetje kan afkoelen.
Verhit de steelpan op een middelhoge hittebron en doe de suiker hierin. Laat de suiker rustig smelten, draai af en toe met het pannetje. Voeg dan beetje bij beetje blokjes boter toe en roer met een houten lepel rustig door. Als de boter is opgenomen, draai je de hittebron naar middelmatig en giet je er voorzichtig de room bij. Voeg als laatste een snuf zout erbij naar smaak.
De karamel dient vloeibaar te zijn als dik beslag. Mocht dit te dik zijn, kun je er nog wat room doorheen roeren. Laat dit afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175C gr. Smeer de bakvorm in met boter en bekleed deze met bakpapier.
Doe de bloem, suiker en bakpoeder in een kom en voeg de koude boter in kleine blokjes toe. Kneed dit met je handen tot je een fijn kruimeldeeg hebt. Voeg de dooiers toe en meng dit tot een glad deeg.
Rol het deeg uit of druk het met je vingers in de vorm tot een gladde koek. Prik met een vork gaatjes en doe de vorm in de oven; bak in ongeveer 15 minuten gaar.
Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten schuimig in een schone kom, voeg hier een snufje zout bij en klop tot het eiwit wat stijver wordt. Doe dan lepel voor lepel de suiker hierbij terwijl je op middelhoge snelheid door blijft kloppen. Voeg als laatste de maïzena toe. Schep hier de 130gram fijn gehakte nootjes doorheen.
Als de bodem gaar is kun je de karamel hier gelijk overheen strijken. Doe dan het schuim hierover en verdeel dit over de hele bodem met een palletmes. Strooi de overige walnoten hierover heen.
Zet de bakvorm terug in de oven en bak 30 minuten op 175C graden. Zet daarna de oven uit. DE OVEN NIET OPENEN maar laat de meringue drogen.
Voor je het serveert, snijd je het in kleine blokjes en druppel je er eventueel nog wat karamel overheen.
Producten in foto
-
Brownievorm€ 12,00