• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Hoe dekt u een tafel volgens de etiquette?

Weet u de juiste tafeletiquette? Of wist u ze stiekem nooit écht? Dat is niet erg, u bent niet de enige. We hebben daarom voor u het een en ander op een rij gezet, zodat uw tafel er nóg mooier uitziet voor uw tafelgasten. Hoewel de aanwezigheid van uw gasten de avond maakt, nodigt een prachtige opdek uit voor mooie avond met meerdere gerechten. Zo smaken uw specialiteiten vast en zeker nóg lekkerder.

De basis

Geen gerecht zonder een bord. De borden dienen dan ook als basis van uw opdek. Rondom de borden plaatst u het bestek en de glazen. Als u meerdere gerechten opdient, is het goed om rekening te houden met de grootte van uw gerechten. U dekt de borden van groot naar klein, waarbij het onderste bord vaak niet wordt gebruikt. Hier plaatst men vaak een voorverwarmd bord op.

Hoe leg ik het bestek neer bij meerdere gangen?

Misschien wist je deze al: Vorken horen aan de linkerkant van het bord, terwijl de messen en de lepels een plekje krijgen aan de rechterkant van het bord. Maar hoe nu verder? De eerste stap is om het bestek zo neer te leggen dat je het van buiten naar binnen pakt. Zo hoeven uw tafelgasten niet te gokken welk bestek er nodig is voor het voorgeschotelde gerecht. De zogenoemde ‘opdek’ heeft dus daadwerkelijk een echte functie, naast dat het er zeer uitnodigend en luxueus uitziet. Houd er bij het neerleggen van de messen rekening mee dat de snijgedeeltes van de messen naar binnen liggen. Bij een mooie avond vol smakelijke gerechten kan een dessert natuurlijk niet uitblijven. Het bestek voor een dessert bestaat meestal uit een lepeltje en een vorkje, welke beide een plek krijgen boven het bord. Hier hoort het lepeltje naar links te wijzen en het vorkje naar rechts. Zo kunnen de tafelgasten namelijk het dessertbestek zelf naast het bord schuiven nadat het hoofdgerecht of een laatste tussengerecht heeft plaatsgemaakt voor het dessert. En niet geheel onbelangrijk: De glazen. Deze horen aan de rechterzijde boven de lepels en messen waarbij de linker plek gereserveerd is voor een glas met bijvoorbeeld water.

Kleed de tafel verder aan

Denk bij de voorbereiding van de avond ook aan de aankleding van uw tafel. Kies bijvoorbeeld voor een bepaald thema of houd rekening met een jaargetij. Lange, dunne kaarsen in plaats van uw gewoonlijke tafellicht werken sfeerverhogend. Een mooie bos bloemen en gevormde servetten zijn echte eyecatchers. Houd bij het plaatsen van een servet ook rekening met de voorschriften. Ook de positie van het servet ligt namelijk vast. Afhankelijk van eventuele kommen mag het servet op de borden. Anders wordt het servet aan de linkerzijde naast de vorken geplaatst.

Producten in foto