• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Speculaastaart met witte chocolade

Een overheerlijke taart voor de nazomer bij koffie of thee of als nagerecht.

Begin met het maken van de Dulce de Leche, dit kan een dag van te voren en is heel makkelijk, maar het kost tijd.

Neem een pan met ruim water en zet deze op middel hoog vuur.

Haal de wikkel van het blikje gecondenseerde melk en zet deze in de pan met de deksel er op.

Breng het water aan de kook en zet nu het vuur laag. Je gaat nu het blikje 3 uur lang zachtjes koken. Zorg dat er altijd voldoende water in de pan zit zodat het blikje onder het water staat. Als dit niet meer zo is kan het blikje ontploffen.

Na 3 uur haal je het blikje uit de pan en laat je het afkoelen. (Je kunt het meteen gebruiken als je het bijvoorbeeld als karamelsaus over ijs heen wilt gebruiken.)

Als je de Dulce de Leche niet van te voren maakt kun je in de tijd dat het blikje kookt, de taart bakken.

Vet je bakvormen in en doe bakpapier op de bodem van alle drie de springvormen.

Verwarm je oven voor op 160 graden boven en onder warmte. We gaan bij deze taart voor langzame bakken zodat je de taarten niet in model hoeft te snijden voor dat je ze stapelt.

Doe de suiker en boter in de mixer en klop dit luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed. Zorg iedere keer dat als je een nieuw ei toevoegt dat het vorige ei is opgenomen in de massa. Meng is een andere kom de droge ingrediënten door elkaar.

Als alle eieren er in zitten doe je de droge ingrediënten erbij en klop je dit goed door tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over de vormen en bak de taarten 45-60 minuten in de voorverwarmde oven.

In de tussentijd maak je de botercrème.

Breng in een steelpannetje de melk tot het kookpunt en voeg hier de bloem aan toe. Blijf dit constant doorroeren met een garde. Dit voorkomt klontjes. Zorg dat je warmtebron laag staat en blijf roeren totdat het mengsel indikt. na ongeveer 5 minuten is het mengsel dik genoeg, houd er rekening mee dat het als het van de warmte bron af is nog iets dikker word. Doe het mengsel nu in een kommetje en dek het af met plastic folie, dit voorkomt een vel en zorg dat je straks geen extra klontje creëert.

Nu het mengsel afkoelt naar kamertemperatuur maak je de rest van de botercreme.

Doe de boter, vanillesuiker en poedersuiker in je staande mixer en laat dit draaien tot een luchtig mengsel. Voeg hier de half van de Dulce de Leche aan toe en draai nogmaals goed door.

Is het bloemmengsel op kamertemperatuur dan kan je alles samen voegen. Let hierbij goed op dat het bloemmengsel geen klontjes heeft.

Klop dit geheel 5 minuten goed door en laat het daarna een half uur opstijven in de koelkast.

Daarna is het klaar voor gebruik.

Voor het makkelijk aanbrengen van de crème  kan je deze in een spuitzak doen.

Laat de taarten goed afkoelen. Dit duurt ongeveer een half uur tot een uur. Verwijder de ring.

Leg nu 1 taart op een bord en spuit hier een deel van de crème over tot de bovenkant bedenkt is. Leg de tweede taart  er bovenop en herhaal dit.

Nu doe je de laatste laag er boven op. Spuit hier een deel van de botercreme boven op en de rest spuit je langs de taart.

Je gaat nu de taart afsmeren. Dit doen je met een palletmes. Zo zorg je dat alle kanten glad zijn zodat je straks een mooi chocolade laag kan aanbrengen.

Als je de taart strak hebt aan alle kanten dan zet je deze voor een uur in de koelkast. Dit zorgt er voor dat de botercreme goed koelt en dat de chocolade straks goed blijft zitten.

In de tussentijd smelt je de witte chocolade. Als deze is gesmolten moet dit weer wat afkoelen. Dit noem je temperen van de chocolade. Voor witten chocolade is dat 30-35 graden. Hiervoor gebruik je de thermometer.

Haal je taart uit de koelkast en schep met een lepel langs de bovenrand de getempereerde chocolade. Door dit steeds te herhalen en straks met de lepel langs de zijkanten te gaat krijg je een mooie chocolade laag aan de buitenkant. Gebruik de laatste chocolade om de bovenkant te versieren en decoreer af met pepernoten en chocolaatje van sinterklaas.

Producten in foto

Hightea/ Nagerecht
Bereidingstijd: 4 uur
Wachttijd: 2 uur
Voor 8 personen

Benodigdheden:
3 vormen van 22 cm
Staande mixer of grote mengkom met handmixer
Spuitzak
Snijplank
Koksmes
Bakpapier
Extra mengkom of grote bak
Palletmes
Mooi bord
Garde
Electrische keuken thermometer

Ingrediënten:

  • 450 gram boter, op kamertemperatuur.
  • 450 gram witte basterdsuiker
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 9 grote eieren
  • ½ theelepel zout
  • 5 theelepels speculaaskruiden

Dulce de Leche botercrème:

  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 45 gram bloem, gezeefd
  • 240 milliliter melk
  • 200 gram boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 10 gram vanille suiker
  • 200 gram Witte chocolade
  • Speculaas/ pepernoten en sint chocolade om te versieren