• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Alles over gietijzeren pan onderhouden

Gietijzeren pannen zijn een echte aanwinst in de keuken. Ze zijn stevig, duurzaam en als je een gietijzeren pan goed onderhoudt, heb je er jaren plezier van. Maar hoe maak je zo’n pan goed schoon? En hoe voorkom je roestvorming? Welk keukengerei is geschikt voor gebruik in een gietijzeren pan? In dit artikel vertellen we je alles over het juiste gebruik en onderhoud van een gietijzeren pan.

De voordelen en nadelen van een pan van gietijzer

Twijfel je nog of een gietijzeren pan iets voor jou is? Dan is het goed om te weten welke voor- en nadelen er verbonden zijn aan het hebben van een gietijzeren pan. Hieronder staan ze op een rijtje.

De voordelen van een gietijzeren pan

Een pan van gietijzer is stevig en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Gietijzer wordt snel heet, waardoor je perfecte resultaten bij het bakken en braden behaalt. Je kunt zelfs zonder problemen een gietijzeren pan van het vuur halen en direct in de oven plaatsen. Ideaal als je vlees wilt dichtschroeien in de pan en daarna wilt laten doorgaren in de oven.

Gietijzer is daarbij ook heel duurzaam. Een pan van gietijzer heeft een lange levensduur bij het juiste onderhoud. Het is dus niet nodig om deze pan vaak te vervangen. Je kunt tientallen jaren plezier hebben van een gietijzeren pan. Omdat gietijzer sneller opwarmt dan roestvrijstaal heb je bovendien ook minder energie nodig. Zo bespaar je weer op je gas- of energierekening.

De nadelen van een pan van gietijzer

Er zijn ook een aantal dingen waar je bij een pan van gietijzer rekening mee moet houden. Het onderhoud is iets uitgebreider dan bij andere pannen, maar het zeker waard gezien de langere levensduur van de pan. Ook is het altijd even belangrijk om te checken of je keukengerei geschikt is om direct in de pan te gebruiken. Niet alle spatels en lepels zijn namelijk geschikt voor direct gebruikt. Als je niet zeker bent of jouw keukengerei geschikt is kun je het beste keukengerei gemaakt van hout gebruiken in een gietijzeren pan.

De stevigheid van een gietijzeren pan zorgt er natuurlijk ook voor dat deze een stuk zwaarder is dan een normale pan. Het opbergen van je pan of een pan met eten van het vuur afhalen kan daarom wat lastiger zijn.

Waarom een gietijzeren pan kopen?

Een gietijzeren pan is een enorm veelzijdige pan. Je hebt bij Sola veel keuze in verschillende kleuren en maten gietijzeren braadpannen. Je kunt er perfect stoofvlees, risotto, soepen en sauzen in maken. Maar ook voor het bakken van brood of het bereiden van een ovenschotel is deze pan uitermate geschikt.

Een gietijzeren pan met of zonder emaillelaag?

Geëmailleerde gietijzeren pannen zijn makkelijker schoon te maken dan pannen zonder emaillelaag, bovendien is de kans op roestvorming ook veel kleiner. Mocht je dus twijfelen tussen het kopen van een gietijzeren pan met of zonder emaillelaag, raden wij altijd een geëmailleerde gietijzeren pan aan.

Hoe maak je een gietijzeren pan schoon?

Het beste materiaal om een gietijzeren pan mee schoon te maken is een zachte spons, borstel of een vochtige doek. Milde zeepproducten (dunne, neutrale zeep) en warm water zijn meestal voldoende om de binnenkant van de pan mee schoon te maken. Vooral bij een geëmailleerde pan. Als je te hardnekkig schoonmaakmiddel gebruikt met een hoge zuurtegraad, verwijder je juist de emaillelaag of de antiaanbaklaag die is ontstaan bij het inbranden.

Laat bij vette of aangekoekte etensresten de pan eerst even weken, daarna kun je hem gemakkelijk weer goed schoonmaken.

Welke materialen kun je beter vermijden bij het werken met een gietijzeren pan?

Een gietijzeren pan vraagt om iets meer onderhoud dan een gewone pan. Maar wat moet je qua materiaal bij het onderhoud van deze pan precies vermijden?

  • Gebruik bij het schoonmaken van een geëmailleerde gietijzeren pan geen schuursponsjes of staalwol die het oppervlak van de pan kunnen beschadigen.
  • Vermijd tijdens het koken met een geëmailleerde gietijzeren pan materialen die krassen kunnen vormen in de pan. Denk aan keukengerei van metaal. Siliconen schrapers en lepels zijn meestal geen probleem.

Hoe verwijder je roest uit een gietijzeren pan?

Gietijzeren pannen verroesten eigenlijk nooit, al helemaal niet als het een pan met een emaillelaag is. Als je gietijzeren pan toch roest vertoont, geen paniek. Hier leggen we je uit hoe je dit kunt aanpakken:

  1. Gebruik staalwol en wat water en schrob voorzichtig de roestige gedeeltes in de pan weg.
  2. Volg hierna de stappen voor het inbranden van de pan zoals eerder in het artikel beschreven om de pan opnieuw te behandelen.