• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Help! Ik heb last van roest op mijn bestek

Het is volkomen logisch dat er wel eens wat vochtplekjes op uw bestek achterblijven na bijvoorbeeld een wasbeurt in de vaatwasser of, idealiter, een handwas. Dit kan een keer gebeuren, maar de kans op roest wordt vergroot als dit regelmatig of zelfs altijd gebeurt.

Hoe ontstaat roest op bestek?

Doorgaans zorgt het opdrogen van vocht er voor dat er een zwakke plek ontstaat op het bestek. Hier ontstaan op den duur bruinoranje plekjes doordat vocht de kans krijgt om deze zwakke plekken meerdere keren aan te tasten. Dit is roest. Tegenwoordig zijn de meeste besteksets onderhevig aan agressieve vaatwasmiddelen en lange vaatwasprogramma’s, waarbij zowel de borden, verschillende type bestek als pannen tegelijkertijd worden gewassen. Chemicaliën en onthardingszouten krijgen zo onder hoge temperaturen de kans om vlekken en corrosie te veroorzaken op het bestek.

Als het roest ontstaat in de vaatwasser heeft dit dus drie oorzaken:

  1. Vliegroest. Zoals vermeld wordt er vaak binnen dezelfde wasbeurt ander keukengerei meegewassen. De voorwerpen van ijzer vertonen na een tijd roest dat op den duur loskomt. Deze roestvlokken komen terecht op het andere keukengerei, waaronder het bestek.
  2. Agressieve vaatwasmiddelen.
  3. Vochtplekken. Vocht krijg de kans om zwakke plekken op het bestek aan te tasten doordat het bestek mee wordt gewassen binnen lange vaatwasprogramma’s en waarna er niet tijdig wordt gedroogd.

Hoe voorkom ik roest?

Het voorkomen van roest doet u door uw bestek na gebruik direct af te spoelen met warm water en af te drogen. Zo krijgen kookzouten en zure etensresten geen kans om te blijven plakken. Gebruik hierbij geen schuurspons of stalen spons. Dit beschadigt het bestek direct en veroorzaakt zo zwakke plekken. Een borstel en wat afwasmiddel is voldoende om de etensresten op een juiste manier te verwijderen. Mocht u nu toch gebruik willen maken van de vaatwasser, lees dan hier enkele tips. Haal in ieder geval zo snel als mogelijk uw bestek uit de vaatwasser en droog het direct af. Draai dus nooit ‘s nachts een wasprogramma, aangezien de deur dan lange tijd gesloten blijft. Na het eten dus direct de vaatwasser in, zodat de deur nog even geopend kan worden voor het slapengaan.

Hoe verwijder ik roestplekken op mijn bestek?

Het is mogelijk om de vlekjes te verwijderen door de roestplekken te behandelen door met een zachte spons en wat Cif het middel op de plekken te wrijven.

Producten in foto