• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Wassen, slijpen en opbergen: Zo onderhoudt u uw keukenmessen

U bent in het bezit van mooie, vlijmscherpe keukenmessen en u geniet er met volle teugen van. Ieder stukje vlees wordt met uiterste precisie doorsneden, zonder het vlees te veel te beschadigen. Ook groenten en fruit worden met het grootste gemak in blokjes, reepjes, plakjes of snippers gesneden. Wederom zonder het voedsel al te veel te beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van een ui. Met een vlijmscherp keukenmes zult u minder last hebben van de vrijkomende stoffen van de ui doordat échte beschadiging uitblijft. Een heus tranendal wordt voorkomen.

Of u nu een professional bent of een hobby kok: U begrijpt dat keukenmessen van hoge kwaliteit ook goed onderhouden moeten worden. Hieronder enkele tips:

Het wassen van uw keukenmessen

Was uw messen altijd met de hand. Spoel na gebruik het mes af met warm water en droog het mes met een schoon katoenen doek. Door het mes handmatig af te wassen met warm water krijgen etensresten en zouten geen kans om zwakke plekken te veroorzaken. Wij adviseren u uw messen nooit in de vaatwasser te doen, aangezien deze zo onderhevig zijn aan te lange wasprogramma’s met chemicaliën en onthardingszouten. Rondvliegend roest, vliegroest genoemd, kan op uw messen terechtkomen en zich nestelen in ontstane zwakke plekken.

Zo blijven keukenmessen langer scherp

Gebruikt u uw keukenmessen dagelijks, dan raden we aan om de messen na zo’n vier weken te slijpen. Merkt u dat uw messen sneller bot worden, blijf dan niet te lang doorsnijden. Naast dat het de werking verliest, moet u ook langer slijpen om het mes weer terug in zijn gewenste conditie te krijgen. Dit betekent dat u meer materiaal moet wegslijpen. Het ‘bijscherpen’ van een mes kunt u regelmatig tussendoor doen, zodat het mes altijd goed blijft presteren. 

Hoe ziet een bot mes eruit?

Naast dat u zelf tijdens het gebruik merkt dat het mes botter wordt, kunt u dit ook met het blote oog zien. Een bot mes heeft een rondvormige snede in plaats van een duidelijk scherp snijvlak. Bestudeer uw messen dus ook zo nu en dan.

Hoe slijp ik mijn keukenmes?

Slijp uw messen met een messenslijper als een aanzetstaal, ook wel slijpstaaf genoemd, moeilijk te hanteren is. Slijp botte messen altijd eerst met de grove diamanten slijper, daarna pas met de keramische slijper. 

Het opbergen van uw keukenmessen

Bewaar uw messen niet los in uw besteklade. Buiten dat het gevaarlijk is wanneer u of uw gezinsleden in de lade grijpt, beschadigt het bestek ook sneller dan wanneer u ze opbergt in een messenblok.

Hoe weet ik of mijn mes nog scherp is?

Er zijn verschillende testen om te checken of uw mes nog scherp is. Een mooie manier om erachter te komen of het tijd wordt om uw mes te slijpen is de test met de tomaat. Als u tijdens de test merkt dat uw mes niet gemakkelijk door de buitenschil van de tomaat komt, weet u dat uw mes bot is. Het snijden met een bot mes kan gevaarlijk zijn, aangezien het mes van uw eten kan afglijden. Let dus ook bij deze test op uw veiligheid.

Producten in foto