• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Eclair met chocolade- en bosvruchtenglazuur

Een verwennerij voor als je bezoek krijgt of gewoon, voor jezelf.

Verwarm de oven voor op 220°C.
Begin dit recept met het wegen en apart klaarzetten van de ingrediënten.

Doe in een kookpan water, melk, suiker en boter en breng dit op laag vuur aan de kook.

Voeg bloem toe en roer met een pollepel tot er een glad deeg ontstaat in de vorm van een bal. Doe het deeg in de keukenmachine met bisschophaak en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Begin met 4 eieren. Meng het beslag tot er een egaal geheel ontstaat. Let op, het deeg kan liever wat droger zijn dan te nat. Voeg zo nodig een deel van het 5e ei toe wanneer het deeg te vast is.

Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit 21 eclairs van 12 centimeter op 2 bakpapieren. Gebruik het resterende deeg om ronde soesjes te spuiten.

Bak de soesjes gedurende 10 minuten op 220°C. Draai de temperatuur vervolgens terug naar 180°C en bak in circa 40 minuten gaar.

Maak tijdens het bakken de glazuren voor over je eclairs.

Begin met de bosvruchtenglazuur, deze heeft namelijk de meeste tijd nodig om in te koken.

Bosvruchtenglazuur:

Week de gelatine in lauw warm water.

Breng de suiker, de bosvruchten en het citroensap in een pannetje aan de kook.

Zet deze zacht en laat deze een half uur in koken.

Haal de pan van het vuur en doe de inhoud door een zeef.

Voeg nu de uitgeknepen gelatine toe. Roer dit goed door.

Chocoladeglazuur:

Doe de chocolade in stukje in een mengkom.

Week de gelatine in lauw warm water. Breng de suiker en het water aan de kook en voeg de gecondenseerde melk toe.

Voeg de uitgeknepen gelatine toe, roer dit goed door elkaar tot de gelatine volledig is opgelost.

Giet het mengsel over de chocolade en roer dit goed door.

Haal uit de oven en prik 3 gaatjes in de onderkant van de eclairs. Laat daarna nog even verder uitharden in de oven. Let op: draai de oven uit!

Tijdens het afkoelen van de eclairs klop je de slagroom voor de vulling.

Klop de slagroom samen met de klopfix stijf en zet in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Het bouwen van de eclairs kan op 2 manieren. Je kan ze vullen of je snijd ze open.

Wij kozen voor het laatste en sneden ze open. Als je ze open snijd moet je zorgen dat je de glazuur en met een lepel over heen giet. Kies je voor vullen, dan kun je de eclairs in de glazuur dopen.

Serveer op een leuk bord op een schaal en geniet.

Producten in foto

Nagerecht
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
voor 18 stuks

Benodigdheden:
Spuitzak
Glad spijtmondje
2 Mengkomen
2x 16 cm kookpan
20 cm kookpan
Staande mixer
Zeef

Ingrediënten:

  • 160 milliliter melk
  • 160 milliliter water
  • 20 gram suiker
  • 140 gram boter
  • 200 gram bloem
  • 5 eieren
  • 4 gram zout
  • 500 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix

Chocolade glazuur:

  • 150 gram pure chocolade
  • 60 milliliter water
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram gecondenseerde melk
  • 10 gram gelatine (3 blaadjes)
  • Tip. Voeg speculaas kruiden toe voor een lekkere twist.

Bosvruchten glazuur:

  • 200 gram bevroren bosvruchten
  • 100 gram suiker
  • 10 gram gelatine (3 blaadjes)
  • 2 el citroensap