Gevlochten paasbrood
Het is vooral de rijstijd wat de bereidingstijd lang maakt. Een heerlijk en veelzijdig recept voor het Paasontbijt.
Voor we beginnen met het maken van het deeg wel je eerst de rozijnen 10 minuten in heet water. Laat ze hierna uitlekken en hak de noten.
Voor het deeg verwarm je de melk in een steelpan tot lauwwarm en voeg je hier de gist aan toe.
Doe de bloem, zout, suiker, ei en boter in een kom (eventueel van de machine). En begin met mengen. Voeg beetje bij beetje het gistmengsel toe. Kneed dit zo’n 5 minuten met de deeghaken.
Verdeel je deeg hierna in 2 delen, de ene voor het gele deeg; de ander voor het groene deeg. Vanaf nu werk je met beide delen apart.
Maak van beide delen deeg een bolletje en duw dit met de hand uit tot een cirkel. Op het ene deel strooi je hier de gele rozijnen over; op de andere de pistachenoten. Kneed beide apart zo’n 5 minuten met de hand tot de rozijnen/ noten goed verdeeld zijn door het deeg. Mocht je met kleurstof willen werken, kun je dit nu ook toevoegen. Trek hiervoor een paar handschoentjes aan om verkleuring van je handen te voorkomen.
Blijven kneden tot je een soepel en elastisch deeg hebt. Vorm van het deeg wederom een bol, bestuif ze met bloem en doe beide deegbollen in aparte kommen. Dek ze af en laat zo’n 30 minuten op een warme plek rusten en rijzen
Na de eerste keer rijzen duw je de lucht uit de deeg.
We gaan nu de vlecht vorm maken, daarvoor bestuif je het aanrecht met bloem. Verdeel je 2 kleuren deeg in tweeën. Je gaat dus met 4 delen deeg werken.
Rol iedere bol uit tot een streng van ongeveer 60 cm, (handig tip, dit is zo breed al een keukenkastje). Als je deze strengen hebt gemaakt vlecht je de strengen in elkaar, dit is dus een 4 strengen vlecht.
Leg je gevlochten brood nu op een bakplaat en dek af met de theedoek om zo’n 45 – 60 minuten weer te laten rijzen op een warme plek. Het deeg zal dan in volume verdubbelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter en bestrijk het gerezen brood ermee. Bak het brood in de voorverwarmde oven in 45 minuten lichtbruin en gaar.
Laat het brood ongeveer 15 minuten afkoelen voor je het gaat snijden.