• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Griekse kip

Een zomers gerecht voor het hele gezin met weinig afwas.

Neem een grote ziplock zak en doe hier je kip stukken in. Was je citroenen en rasp de schil van de citroenen. Doe de geraspte schil van de citroen bij de kip en pers het sap dan de citroenen nu uit in de zak. Voeg de overige ingrediënten voor de marinade toe en sluit de zak goed af. Kneed de marinade in de kip en laat minimaal 20 minuten rusten in de koelkast. We raden aan om dit de avond van te voren al voor te bereiden zodat de smaken goed intrekken.

Haal de kip ongeveer 15 minuten voor je gaat bakken uit de koelkast.

Zet een grote braadpan op je warmtebron en laat deze langzaam opwarmen.

In de tussen tijd maak je de ui schoon en snipper deze fijn. Meet ook meteen de andere ingrediënten af en zet deze klaar. Dat zorgt er voor dat je zo meteen lekker door kan gaan met koken.

Snijd de citroen die je gaat gebruiken om te garneren in 6 plakken. Leg je plakken citroen in de pan zonder olie of boter. Zorg er voor dat karameliseert en niet aanbakt.

Bak elke kant zo’n 2 minuten en leg daarna apart.

Laat de pan nu op een hogere temperatuur komen en voeg dan de olijfolie toen. Laat de olie op temperatuur komen en haal de kip uit de zak. Leg de kip met het vel naar beneden in de pan en bewaar de marinade in de zak, deze gaan we later gebruiken om de rijst op smaak te maken.

Bak de kip om te beginnen 3 minuten aan beide kanten, beginnend met de velkant. Keer daarna weer om met de velkant in de pan en laat dit nogmaals 3 minuten braden.

Haal de kip uit de pan en leg deze apart op een bord.

We gaan nu beginnen met de rest van het gerecht.

In de olie die nog in de pan zit bak je eerst de ui. Als deze glazig is voeg je de gedroogde oregano toe en de rijst.

Roer dit even goed om kort aan te bakken en voeg daarna de bewaarde marinade toe.

Begin met het toevoegen van de kippenbouillon en daarna de helft van het water.
Let goed op de rijst moet bijna 2 cm onder het water staan. De hoeveelheid water is een indicatie. Dit is per pan en soort rijst verschillend.

Doe de deksel op de pan en laat dit rustig koken. Dit duur ongeveer 25 minuten; check of de rijst niet droog kookt, voeg dan eventueel nog een beetje water toe. Als je rijst bijna gaar is, voeg de zout en peper naar smaak toe en roer je het geheel een keer goed door. Leg de kip en de plakken citroen terug in de pan en warm het geheel 10 minuten door op lage temperatuur.

Haal nu de blaadjes van de peterselie af en hak deze fijn. De stelen gebruiken wij in dit recept niet, maar deze kan je heel goed invriezen voor als je een bouillon gaat maken.

Strooi je gehakt peterselie over je gerecht uit in de pan en serveer met pan en al op tafel.

Tip; Je kunt dit gerecht eventueel ook met drumsticks of kipfilet maken. Hou dan rekening met een kortere bak en/of draaitijd om dit een mooi krokant korstje te krijgen

Producten in foto

Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 60 minuten
Voor 6 personen

Benodigdheden:
Grote ziplock zak
Koksmes
Snijplank
28 cm gietijzeren braadpan
Bord

Ingrediënten:

Marinade:

  • 6 kippendijen met bot en vet
  • 2 citroenen
  • 1 el gedroogde oregano
  • 4 tenen knoflook
  • ½ tl zout

Rijst:

  • 1 ½ el olijfolie
  • 1 witte ui
  • 300 gram rijst
  • 380 milliliter kippenbouillon
  • 250 milliliter water
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper.

Garneren:

  • 1 citroen
  • bosje peterselie