• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Kerststol

We hebben meer tijd om de keuken in te duiken en zelf te bakken, en daar past in dit seizoen een zelfgemaakte Kerststol goed bij.

Wel enkele uren van tevoren de rozijnen 30 minuten laten wellen in lauw water.

Giet de rozijnen af en laat ze goed uitlekken voor je begint aan de stol.

Hak de amandelen voor de vulling van het brood grof en doe deze bij de rozijnen.

Voor het maken van het brooddeeg doe je de bloem, gist, kristalsuiker, ei, specerijen en zout in een mengkom. Gebruik de deeghaken om de ingrediënten tot een deeg te kneden (als je dit met een mixer doet). Als je een handmixer gebruikt, voer je de volgende stap uit met de hand.
Kneed dit deeg stevig door tot het deeg mooi samen komt, dit duurt ongeveer 10 minuten. Met een stand mixer laat je de machine dit doen. Hierna voeg je klontje voor klontje boter toe en werk dit er doorheen tot je een mooi, glad deeg krijgt.
Laat het deeg nu 15 minuten rusten onder een schone theedoek.

Na 15 minuten doe je de vulling van het brood (amandelen en rozijnen) erbij en kneed je het brood door tot alles goed is gemengd.

Vet de 2e mengkom in met de zonnebloemolie. Doe de deegbal in de ingevette kom en rol deze door de kom zodat het deeg bedekt is met een dunne laag olie en dek deze weer af met de theedoek.
Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is.

In de tussen tijd gaan we de spijsvulling maken. Doe de ingrediënten in een kom en kneed deze met de hand door elkaar en vorm dit in een staaf.

Vet je werkblad (aanrecht) in met een beetje zonnebloemolie en haal het deeg uit de kom.
Kneed nogmaals het deeg goed door en zorg dat er geen luchtbellen in zitten. Vorm het deeg nu met de hand in een ovale vorm en dek wederom af met de theedoek. Laat 20 minuten rusten.

Na 20 minuten druk je het deeg zodanig uit dat het in het midden nog zo’n 2 centimeter dik is; de randen dienen dikker te zijn.

Leg nu de staaf amandelspijs in de lengte van je ovale vorm. Vouw nu de rechterkant van je deeg over de staaf heen en precies op de linkerkant. Zorg dat de spijs goed is ingesloten.

Leg het deeg nu op zijn kop, op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek deze weer af met de schone theedoek en laat het deeg zo’n 45 minuten rijzen.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Bak de stol 20 minuten op 180 graden. Na 20 minuten zet je de oven terug naar 160 graden en dan bak je de stol nog 20 minuten.

Laat de stol afkoelen en bestrijk deze na 15 minuten met gesmolten boter voor een mooie glans.
Ter decoratie bestrooi je de stol met poedersuiker.

Tip: mocht je toch nog wat overhouden, dan kun je hier de volgende dag nog heerlijke wentelteefjes mee maken!

Producten in foto

Ontbijtgerecht
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 2 uur
Oventijd: 40 minuten
1 stol, voor circa 4 personen

Benodigdheden:
Mixer of keukenmachine
2 Mengkommen
Bakplaat
Schone theedoek


Ingrediënten:

  • 375 gram tarwe of volkorenbloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram volle melk (kamertemperatuur)
  • 60 gram ei (1 ei L)
  • ½ theelepel speculaas specerijen
  • 7 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • Zonnebloemolie voor invetten
  • 30 gram gesmolten boter
  • poedersuiker

Vulling brood:

  • 125 gram gele rozijnen
  • 125 gram blauwe rozijnen
  • 100 gram amandelen

Vulling spijs:

  • 220 gram amandelspijs
  • 30 gram citroenrasp, van Dr. Oetker
  • 1 los geklopt ei, 1 eetlepel hiervan voor de spijs.