• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Viskoekjes

Eens wat anders voor bij de borrel of als bijgerecht. Serveer met het sausje onderaan het recept of maak er je eigen creatie mee.

Maak eerst de aardappelpuree, dit kan je ook een dag van te voren doen. De puree is namelijk makkelijker te verwerken als die koud is.

Schil de aardappels en kook in ruim water. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en doe je de room, boter, zout, peper en nootmuskaat in de pan. Stamp dit door met een stamppotstamper tot een samenhangend geheel.

Zet vervolgens in de koelkast tot het minimaal kamertemperatuur heeft bereikt.

Zet een groot bord of schaal klaar met een bakpapiertje er over klaar.

Neem een grote mengkom en doe hier de vis uit blik in. Check dit wel nog even op graten.

Rasp nu de schil van een halve citroen in de kom en voeg 1 ei toe. Roer dit goed door.

Voeg nu de cayenne, zout en peper toe en roer dit weer door.

Al laatste doe je de aardappel puree in de mengkom.

Was je handen en kneed dit door elkaar tot een mooi geheel.

Maak nu bolletjes van het mengsel, neem de grootte die je de koekjes wil maken. Leg deze bolletjes op je schaal/ bord en zet deze in de koekkast.

Het mengsel heeft ongeveer een uur nog om op te stijven.

Neem 2 bakjes in de ene doe je het paneermeel en de andere doe je het laatste ei; dit nog wel even loskloppen.

Haal de bolletjes uit de koelkast en druk ze voorzichtig plat zodat de koekjes 2 platte kanten hebben om ze op te bakken.

Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en voeg zowel de 75 gr boter als de zonnebloemolie toe. Zet de pan laag en laat de boter in de olie smelten.

De volgende stap vraag om een beetje handigheid.

Haal de koekjes eerst door de ei en daarna door het paneermeel. En doe ze vervolgens in de pan. Als je de pan vol hebt zet je deze weer op middelhoog vuur en bak je de koekjes 5 minuten aan beide kanten.

Zodra deze klaar zijn kan je de volgende batch doen.

Daarna is het gewoon genieten.

Tip: Wij maakten van 4 el mayonaise, 1/2 tl paprikapoeder, snufje cayennepoeder en het sap van de halve citroen een dip voor je koekjes.

Producten in foto

Bijgerecht/ borrel
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 1 uur
Voor 8 personen

Benodigdheden:
Kookpan 20 cm
Stamppotstamper
Mengkom
Koekenpan
Rasp

Ingrediënten:

Aardappelpuree

  • 500 gr aardappelen
  • 250 ml room
  • 3 el roomboter
  • Zout en gemalen peper naar smaak
  • Snufje nootmuskaat

Viskoekjes

  • Ongeveer 420 gram vis uit blik, wij gebruikten zalm, maar je kan ook kiezen voor tonijn of makreel.
  • 0,5 tl cayennepeper, als kinderen ook mee eten een mes puntje aanhouden.
  • 1/2 citroen
  • Zout  en peper naar smaak
  • 3 eieren
  • 100 gram paneermeel
  • 75 gr roomboter
  • 4 el zonnebloemolie
  • Mayonaise