• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Witte asperges koken

Asperges zijn groenten waarvan het seizoen kort is en dan wil je er ook zoveel mogelijk van kunnen genieten. Je kunt ze eten als gerecht met ham en ei of verwerken in een heerlijk gebonden soep.

Pak een asperge bij de kop beet en leg deze vlak op het aanrecht of snijplank.

Schil met een dunschiller vanaf de kop naar beneden in 1 vloeiende beweging. Herhaal dit totdat de hele asperge rondom geschild is. Bij dikkere asperges moet je hiervoor 2x rond.

Voel rondom  goed of de asperge helemaal ontdaan is van de schil. De schil voelt houtig en de asperge zelf is glibberig glad.

Als je alle asperges geschild hebt, snijd dan ongeveer 2-3 cm van de onderkant van de asperge af, deze heeft dezelfde houtige structuur als de schil. De asperges zijn nu klaar om te koken.

De schillen en kontjes zijn super om soep mee te maken, kijk daarvoor in ons soeprecept.

Leg de asperges in de pan en zet ze net onder met koud water en voeg een mespuntje zout toe.

Dek de asperges af met een schone theedoek, de asperges blijven dan goed onder water. Zorg er voor dat de asperges plat liggen, dit is belangrijk als ze straks gaar zijn, anders breken ze.

Breng de pan aan de kook op midden hoog vuur. Als het kookpunt is bereikt zet je de warmtebron laag.

Asperges kook je 5 – 8 minuten; dit is afhankelijk van de dikte van je asperges. Om te kijken of ze gaar zijn prik je met een vork in de onderkant van de asperge. Kan je hier makkelijk in prikken zijn ze gaar.

Wil je de asperges gebruiken voor een koude salade kook ze dan 2 tot 3 minuten en laat ze afkoelen in hun eigen kookvocht. Zo garen ze rustig door en blijven ze mooi van kleur.

Je asperges zijn klaar; geniet er van!

Producten in foto

Lunchgerecht/dinergerecht
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor 4 personen

Benodigdheden:
Koksmes
Dunschiller
Snijplank
24 cm kookpan
Schone theedoek

Ingrediënten:

  • 2 kg Hollandse asperges
    Als bijgerecht 250 gram per persoon
    Als hoofdgerecht 500 gram per persoon
    Door het schillen verlies je veel gewicht.
  • Mespuntje zout