Wortelburger met zoete aardappelfrietjes
Een heerlijke en eenvoudig recept voor Koningsdag (bijvoorbeeld) of als je een keer vlees wilt overslaan. Goed in te vriezen maak dus het recept vooral zoals het hieronder staat, dan heb je altijd wat achter de hand. Je kunt hier ook een kleiner formaat van maken en serveren als falafel.
Verwarm de oven voor op 175C en bedek een bakplaat met bakpapier
Doe het vlaszaad in een klein kommetje, samen met 3 eetlepels water en zet opzij. Rasp de wortel. Pel en snijd de knoflook fijn.
Doe de kikkererwten in een grote kom, samen met de knoflook, specerijen, zout en peper. Stamp dit met een stamper. (Je kunt dit ook met een keukenmachine door maar zorg ervoor dat je de kikkererwten niet te fijn maakt, anders vallen de burgers uit elkaar).
Voeg hier het flax egg, de geraspte wortel en broodkruim en meng alles goed door met een houten lepel of je handen.
Zet de kom zo’n 30 minuten in de koelkast.
Spreid de gesneden zoete aardappelfrietjes over de bakplaat, giet er wat olie overheen, strooi er zout, peper en komijn over en meng met je vingers. Zet de bakplaat in de oven.
Maak ondertussen de burgersaus (recept volgt). Snijd de roze/rode ui in dunne ringen en doe dit in een kom met heet water (dit haalt de scherpte uit de ui).
Verhit olie in pan en verdeel de groetenmix in 8 burgers. Mocht je ze niet allemaal gebruiken, kun je de overige burgers invriezen.
Bak ze per 4 ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten goudbruin en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Houd ze eventueel warm in de oven of leg ze terug in de pan met de hittebron uit.
Check de frietjes en schud die eventueel even om.
Laat de uiringetjes uitlekken.
Snijd de bolletjes door het midden en leg ze op een bord. Doe op elke onderkant een blaadje sla, hierop de burger, de saus (of een andere topping naar smaak), de uiringetjes, plakjes tomaat en komkommer.
Enjoy
Producten in foto
-
Green cooking+ koekenpan 24 cm€ 49,00