• Op werkdagen vóór 14:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.
  • Gratis verzending vanaf €40 in Nederland en België
  • Sinds 1922

Welke pannen zijn geschikt voor inductie koken?

Inductie koken wordt steeds populairder, niet alleen vanwege de snelle en energiezuinige manier van koken, maar ook vanwege de veiligheid. Bij inductie koken is het belangrijk om te weten welke pannen geschikt zijn voor inductie, niet alle pannen zijn namelijk geschikt voor inductie. In dit artikel zullen we verschillende soorten pannen behandelen, zoals staal, gietijzer, keramisch en meer. Dus als je wilt weten welke pannen je kunt gebruiken op je inductiekookplaat, ben je op de juiste pagina beland!

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Niet alle pannen zijn dus geschikt voor inductie koken. De reden hiervoor is dat kookplaten werken op basis van magnetisme. De pannen dienen dus magnetiseerbaar te zijn. Gelukkig zijn er een aantal pannen die hiervoor geschikt zijn. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Pannen met een magnetiseerbare bodem zoals gietijzeren, keramische en koperen pannen met een speciale magnetische coating.
  • Pannen die specifiek ontworpen zijn voor inductie koken.

Keramische pannen op inductie

Keramische pannen zijn dus geschikt voor inductie koken. Deze pannen zijn gemaakt met een speciale coating van onder andere het natuurlijke materiaal zand en hebben een gladde binnenkant met anti-aanbaklaag. Deze coating is dus ook nog eens vrij van stoffen als PTFE en PFOA. Het grote voordeel van keramische pannen is dat ze snel opwarmen en de warmte goed vasthouden. Sola biedt een breed assortiment aan keramische pannen die geschikt zijn voor inductie koken.

Een gietijzeren pan op inductie

Gietijzeren pannen staan bekend om hun dikke bodem. Deze dikke bodem zorgt voor een uitstekend warmtebehoud waardoor gietijzeren pannen zeer geschikt zijn voor inductie koken. Wel is er iets waar je op moet letten tijdens het koken, namelijk dat de bodem volledig vlak is om optimaal contact te maken met de inductie kookplaat. Bij Sola hebben we een uitgebreide collectie geschikte gietijzeren pannen voor inductie.

Kan elke koperen pan op inductie?

Ook koperen pannen zijn zeker geschikt voor inductie koken. Dit komt omdat koper een goede geleider van warmte is en omdat het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Hierdoor is het mogelijk om op een lage temperatuur te koken en blijven voedingsstoffen beter behouden. Wat wel belangrijk is, is dat je alleen koperen pannen gebruikt tijdens het koken op inductie als deze pannen uitgerust zijn met een magnetische coating.

Mag je stalen pannen op inductie gebruiken?

Stalen pannen zijn minder geschikt voor inductie koken. Dit komt doordat staal geen magnetiseerbare eigenschappen heeft. Sommige stalen pannen kunnen wel gebruikt worden op een inductiekookplaat, maar dit verschilt per pan. Controleer daarom altijd of de pan geschikt is voor inductie koken voordat je hem gebruikt.

Pannen van gas naar inductie.

Pannen die op gas worden gebruikt, kunnen in de meeste gevallen ook worden gebruikt voor inductie koken. Houdt er wel rekening mee dat dit alleen geldt voor pannen met een magnetiseerbare bodem. Controleer voor gebruik of de pan voorzien is van een magnetiseerbare bodem. Als dit het geval is kun je zonder zorgen gas pannen op inductie gebruiken.

Kunnen oude pannen op inductie?

Sommige oude pannen kunnen op inductie kookplaten worden gebruikt, maar dit is niet altijd het geval. Pannen die zijn gemaakt van ferromagnetische materialen zoals gietijzer, geëmailleerd gietijzer en sommige roestvrijstalen pannen kunnen over het algemeen worden gebruikt op inductie kookplaten. Pannen gemaakt van koper, aluminium of glas zijn meestal niet geschikt voor inductie kookplaten, tenzij ze zijn voorzien van een speciale magnetische coating of bodem.

Kunnen inductie pannen op gas?

Inductie pannen zijn speciaal ontworpen om te werken met inductie kookplaten en zijn niet geschikt voor gasfornuizen. De reden hiervoor is dat inductie kookplaten werken door elektromagnetische golven, terwijl gasfornuizen werken met open vuur. Dit houdt dus in dat de materialen en constructie van inductie pannen niet geschikt zijn voor het gebruik op gasfornuizen.

Wat zijn de beste pannen voor inductie?

De beste pannen voor inductie zijn dus pannen die zijn gemaakt van ferromagnetische materialen zoals gietijzer, geëmailleerd gietijzer en sommige roestvrijstalen pannen. Deze materialen zijn magnetisch en kunnen daardoor goed werken op inductie kookplaten. Andere materialen zoals koper moeten voorzien zijn van een magnetische bodem, mocht je ze willen gebruiken op een inductiekookplaat. Bij Sola hebben we een groot aanbod aan inductie pannen die geschikt zijn voor alle soorten inductie kookplaten.